Rekordmånga lastbilar för Volvo

Publicerad ons, 03/06/2024 - 16:00

Volvo Lastvagnars globala leveranser av lastbilar landade på 145 395 fordon när 2023 summerats. Det räckte för att sätta nytt rekord, om än på marginalen.

Antalet leveranser under 2022 var 145 105 lastbilar, vilket alltså innebär en ökning med 290 exemplar under fjolåret. De tre största marknaderna var USA, Brasilien och Storbritannien.

– Jag är verkligen stolt över våra prestationer under 2023 – ännu ett rekordår! Detta är ett tydligt bevis på att våra kunder uppskattar bränsleeffektiviteten, säkerheten och produktiviteten i våra lastbilar, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.

Volvo Lastvagnar behöll sin starka position i segmentet elektriska lastbilar med totala globala leveranser om 1 977 eldrivna lastbilar under 2023, en ökning på 256 procent jämfört med året innan. Volvos andel av segmentet för eldrivna tunga lastbilar i Europa ökade i och med detta till 47,2 procent, mot 32,3 procent för 2022.

Under 2023 levererade Volvo sina första ellastbilar till Latinamerika genom leveranser till kunder i Brasilien, Chile och Uruguay. Volvo blev även den första tillverkaren som levererade batterielektriska tunga lastbilar till Marocko, Sydkorea och Malaysia.

I januari i år presenterade Volvo nya stora satsningar i form av modellen VNL som är skapad för den amerikanska marknaden och som uppges vara upp till 10 procent mer bränsleeffektiv. Bolaget presenterade också sin FH-modell i en ny version, Aero, som även den är mer bränsleeffektiv (upp till 5 procent). Aeroversionen erbjuds som diesel, med förnybara bränslen och med eldrift. Även en helt nyutvecklad eldriven modell för framför allt stadsnära transporter, FM Low Entry, presenterades. Volvo har nu åtta olika eldrivna modeller i sitt utbud.

VNL är namnet på Volvos nya plattform för den nordamerikanska marknaden, och den ska kunna ge upp till hela 10 procent lägre drivmedelsförbrukning.