Regeringen initierar ny kameraoffensiv

Publicerad mån, 10/09/2023 - 10:40

Ansiktsigenkänning, automatisk avläsning av registreringsskyltar och direktåtkomst till trafikkameror för polisen. Det är tre förslag inom ramen för regeringens nya kameraoffensiv som ska göra livet som kriminell svårare.

Större möjligheter att använda kameror har på senare tids lyfts fram som en av nycklarna för att motverka den organiserade brottsligheten och få fast fler grovt kriminella. Regeringen har nu presenterat en ny kameraoffensiv där en av åtgärderna är att nyttja trafikkameror bättre.

– Det handlar om att skapa enklare och tydligare regler, och därmed öka utrymmet att använda kameror och andra effektiva verktyg i brottsbekämpningen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från regeringen.

Offensiven utgår från den kamerabevakningsutredning som regeringen tillsatte tidigare i år. Kameraoffensiven består av fyra delar som handlar om att utreda eller föreslå att:

  1. Polisen ska kunna kamerabevaka med drönare i högre utsträckning samt att fler undantag från kraven att skylta med kamerabevakning ska bli möjligt.
  2. Polisen ska får bättre förutsättningar att använda kamerabevakning med automatisk avläsning av registreringsskyltar, kunna ta del av annan aktörs bevakningsmaterial (exempelvis från trafikkameror) och i större utsträckning kunna använda sig av ansiktsigenkänning.
  3. Polisen ska öka antalet fasta och mobila bevakningskameror till 2 500 år 2024. En femdubbling från nuvarande nivå enligt regeringen.
  4. Regeringen ska ge Polisen, Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att se över och vid behov lämna förslag på hur Polisen kan ges ökad tillgång till befintliga kamerasystem som är kopplade till den statliga transportinfrastrukturen.

Trafikkameror kan bli ett nytt verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten.