Regeringen går vidare med sänkningen av reduktionsplikten

Publicerad fre, 10/13/2023 - 11:11

Regeringen beslutade igår om att gå vidare med förslaget om sänkt reduktionsplikt genom en proposition till riksdagen. Enligt förslaget hamnar plikten på sex procents reduktion av utsläpp för både diesel och bensin.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera. Samtidigt bidrar sänkningen till lägre kostnader för näringslivet och för jordbruket vilket stärker svenska företags konkurrenskraft samt för det billigare att producera och transportera maten på våra tallrikar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Förslaget har dock mött kritik från många remissinstanser, även från transportbranschen själv. Både Transportföretagen och Sveriges Åkeriföretag har förordat en kompromiss i nedjusteringen till drygt 19 procents reduktion för diesel, bland annat med motiveringen att en så pass kraftig sänkning nu för det svårare och förhållandevis dyrare att uppnå sina klimatåtaganden mot kunderna. En annan invändning är att näringen behöver långsiktiga regler för att kunna göra rätt investeringar.

Enligt förslaget ska också reduktionsnivåerna slopas helt för perioden 2027–2030. Regeringen har dock tidigare kommunicerat att det inte är klart hur det blir med den perioden. Nu är formuleringarna om framtiden lika säkra som otydliga: ”Vilka krav som bör ställas på drivmedelsleverantörer för att minska utsläppen av växthusgaser för 2027–2030 bör analyseras vidare. Även andra samhällsekonomiskt effektiva styrmedel bör övervägas.”

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.