Nytt kompetenscentrum för vägteknik

Publicerad ons, 02/15/2023 - 13:40

Det svenska vägnätet står inför flera utmaningar. För att möta dem satsar Trafikverket nu nästan en halv miljard kronor under 12 år på ett nytt kompetenscentrum för forskning och utveckling inom vägteknik.

Bakom kompetenscentrumet står VTI, Lunds Tekniska Högskola, Chalmers, KTH och Luleå Tekniska Universitet, med finansiering från Trafikverket.

Vägnätet blir allt äldre och är dessutom utvecklat för gamla behov. Samtidigt har både person- och godstrafiken ökat, transporterna blir allt längre och tyngre och behoven förändrats, bland annat genom klimatförändringarna. Dessutom har nya tekniker tillkommit såsom elektrifiering, digitalisering och automatisering. Det leder till att fler vägtransportsystem med högre komplexitet måste byggas och underhållas på rätt sätt, konstaterar VTI i ett pressmeddelande.

– Det känns väldigt positivt att Trafikverket gör denna långsiktiga satsning på att säkerställa forskningsfinansiering och kunskapsförsörjning inom det vägtekniska området. Behovet av ny kunskap och kompetens är stort inom hela branschen för att klara utmaningar som klimatförändringar och att kunna nyttja den snabba tekniska utvecklingen, säger Anita Ihs, avdelningschef på VTI.

Trafikverket har beslutat att finansiera ”Kompetenscentrum i vägteknik” med nästan en halv miljard kronor över 12 år under perioden 2023 till och med 2034. Det innebär en årlig budget på upp till 40 miljoner kronor per år. Pengarna ska gå till nya forskningsprojekt, till att stärka specialistkompetensen samt nya utbildningar och doktorandsatsningar.

Centrumföreståndare blir Joacim Lundberg, forskare i vägteknik vid LTH som också välkomnar Trafikverkets satsning.

– Branschen står inför många utmaningar och för att möta dessa krävs det mer kunskap och mer kompetens. Jag tror även att denna satsning kan bidra till en ökad attraktivitet för ämnet, säger han.

Kompetenscentrum vägteknik kommer att skapa förutsättningar för att nyttja både befintliga material och tekniker och möjligheterna med ny teknik, nya material och nya arbetssätt. Arbetet med att få allt på plats fortgår under början av 2023. En webbplats är under uppbyggnad och kommer att fyllas på med mer detaljer allt eftersom.

Ett förändrat klimat har också påverkan på vägarnas status och är en av flera orsaker till att ett nytt kompetenscentrum nu bildas. Foto: Hejdlösa bilder/VTI