Nya EU-lagar för batterier klubbade

Publicerad tors, 06/15/2023 - 20:52

Europaparlamentet har gett sitt slutliga godkännande till förslaget om en ny europeisk batteriförordning. Lagstiftningen som snart träder i kraft innebär bland annat att det blir möjligt att hålla koll på batteriers klimatavtryck genom hela kedjan.

Omställningen från fossildrivna fordon och produktionsprocesser till el gör att batteriers miljö- och klimatpåverkan spelar en allt större roll. Den nya batteriförordningen innebär att det framöver går att följa batteriets klimatavtryck i alla faser från produktion till konsumtion och slutligen återvinning. Det är ett helt nytt sätt att lagstifta på miljöområdet och tanken är att modellen ska ligga till grund för kommande europeisk lagstiftning för fler produktkategorier.

– Utan batterier och elektrifiering klarar vi inte våra ambitiösa klimatmål. Den nya lagen ställer höga krav på batteriets klimat- och miljöpåverkan och ger konsumenten större möjlighet att enkelt göra egna klimatval. Exempelvis kommer det bli lättare att byta ut batterier i telefoner och datorer i stället för att tvingas köpa nya produkter, säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som varit den liberala partigruppens förhandlare i arbetet.

Den liberala gruppen i EU har drivit på för en höjd ambitionsnivå i förhållande till Europakommissionens grundförslag. Förslaget som nu godkänts innebär bland annat följande:

- Samtliga batterier kommer att omfattas av så kallade “Due Diligence”-regler för att säkerställa skydd av mänskliga rättigheter och miljö genom produktionskedjan.

- Alla större batterier (från elsparkcykel/elcyklar och uppåt) måste deklarera sitt individuella klimatavtryck.

- Det införs krav på att batterier måste innehålla en viss andel återvunnet material för att skapa en cirkulär marknad.

- Höga mål för återvinning införs, samt separata mål för olika sorters batterier för att främja återvinning av både små batterier för dagligt bruk och stora industribatterier.

- Tydligare krav för möjligheten att byta ut batterier i personlig elektronik såsom datorer och mobiltelefoner, i stället för att köpa en helt ny produkt.

- Lagstiftningen harmonieras mellan medlemsländerna med gemensamma regler för både producenter och importörer, vilket ökar förutsägbarheten på marknaden.

- QR-koder ska finnas på produkten med lättillgänglig information om batteriet.

– Klimatarbetet måste vara brett och ta ansvar för hela kedjan för att nå nettominus och inte bara flytta utsläpp från en sektor till en annan. EU har bestämt sig för att vara världens bästa klimatorganisation, då måste vi våga vara innovativa, säger Karin Karlsbro.