Nya bud om stoppet för förbränningsmotorn

Publicerad mån, 03/06/2023 - 11:40

Europaparlamentet röstade i mitten av februari för att förbjuda försäljning av personbilar och lätta lastbilar med förbränningsmotor med början 2035. När EU:S ministerråd laddade för att göra detsamma tog det dock stopp, till mångas förvåning. Fyra länder har motsatt sig det framtida förbudet.

Sverige, som är ordförandeland i EU för tillfället, tvingades meddela att omröstningen behöver skjutas upp då fyra länder meddelat att de motsätter sig förbudet i sin nuvarande formulering. Det handlar om Tyskland, Italien, Polen och Bulgarien, som tillsammans representerar 42 procent av EU:s befolkning och därmed tillsammans har makt att blockera förslaget då det måste godkännas med en kvalificerad majoritet på 65 procent.

Flera tyska representanter vill se en möjlighet att sälja bilar med förbränningsmotor som drivs av biodrivmedel. Inom EU finns motsättningar i hur man bör räkna utsläppen från fordon som drivs av biodrivmedel – som koldioxidbovar då de släpper ut ungefär lika mycket koldioxid som fossila bränslen genom avgasröret, eller som nollutsläpp då råvarorna de kommer ifrån i ett livscykelperspektiv beräknas ha tagit upp lika mycket koldioxid som släpps ut vid förbränningen. En del av syftet med blockaden är också att ge mer spelrum för den europeiska bilindustrin att producera och sälja fordon med olika drivlinor även framöver.

Att ministrar från flera länder i detta sena skede går emot Europakommissionen har skapat viss upprördhet i Bryssel och medlemsstaterna. När kommissionen röstade om förslag röstade 340 ledamöter för, 29 emot och 21 lade ner sina röster.