Ny batterimonteringsfabrik invigdes

Publicerad tors, 09/07/2023 - 10:41

Hundratals journalister, branschpersoner och övriga gäster från flertalet länder var på plats när Scanias nya batterimonteringsfabrik invigdes i Södertälje på tisdagen. Den nya fabriken är ett viktigt steg i att skala upp produktionen av eldrivna lastbilar.

Scania vill att hälften av fordonen de säljer 2030 ska vara eldrivna. För att det ska vara möjligt behövs stora mängder batterier och Scania är därför en av ägarna till den svenska batteritillverkaren Northvolt, men har nu också en egen monteringsfabrik för batterier. Under tisdagen invigdes fabriken, som ligger intill huvudkontoret och produktionsanläggningen för fordon i Södertälje. På scenen under invigningen fanns bland annat energi- och näringsminister Ebba Busch, Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra och Scanias vd Christian Levin.

Scania och Northvolt har tillsammans tagit fram en battericell som är särskilt utformad för tunga fordon och har ett klimatavtryck som är lägre än andra battericeller på marknaden. Den tillverkas nu på Northvolts fabrik i Skellefteå och skickas därefter till den nyinvigda Scaniafabriken för montering i moduler och därefter batteripack. De eldrivna tunga lastbilar som Scania nu säljer använder fyra batteripack som energikälla där vardera väger ca 1,2 ton. Battericellerna är utvecklade för att hålla upp till 150 000 mil, vilket är mer än en genomsnittlig livslängd för ett tungt fordon.

Placeringen av den nya monteringsfabriken är strategisk. Genom att den ligger precis intill chassimonteringen av Scanias eldrivna fordon blir tillverkningsflödena effektiva. Monteringsfabriken kommer att ha en hög grad av automation, men här kommer ändå 550 personer att arbeta.

Strax före invigningsceremonin hölls ett kortade panelsamtal på scenen. Anna Kinberg Batra pratade bland annat om Sveriges långa historia av handel med omvärlden som hade sitt centrum i Mälardalen för över tusen år sedan och hur regionen även idag är ett nav för exportindustrin. Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson poängterade vikten av innovation och konkurrenskraft inom gröna lösningar som en av de avgörande faktorerna för att samhället ska kunna bli fossilfritt. Ebba Busch ville ingjuta hopp i besökarna genom att konstatera att det är utmanande och oroliga tider, men att det också är viktigt att ha fokus på det som kan bli bättre och som blir bättre:

– Jag är ideolog i många fall, men om det är en fråga som inte måste eller borde vara ideologisk så är det energipolitiken. Det handlar om att förstå fysikens lagar och att stagen måste hjälpa till att skapa de politiska och ekonomiska förutsättningarna som behövs för att ställa om med hjälp av den teknik vi tar fram. Put physics back!

Vd Christian Levin fick slutligen frågan om vilken som var hans viktigaste önskning till politikerna:

– Får jag bara önska en sak? I så fall att våra kunder vill ha laddning och stöd. Det måste bli billigare att köra med elektriska lastbilar framöver. Våra kunder köper inte dyra eldrivna fordon för att det är kul, de är företagare.

Ebba Busch, Anna Kinberg Batra, kommunfullmäktiges ordförande i Södertälje Boel Godner och Christian Levin fick inviga den nya fabriken genom att symboliskt plugga i några laddkablar. Foto: Mats Hellström