NTEX investerar i biogas

Publicerad ons, 09/07/2022 - 14:52

I samarbete med Gasum och Volvo Lastvagnar ska NTEX rulla ut fyra gasdrivna dragbilar. De kommer att vara låsta till helt förnybar biogas.

– NTEX undersöker hela tiden olika sätt att ta en framskjuten position i den klimatomställning som pågår. I en livscykel minskar biogasdrivna dragbilar koldioxidutsläppen med ungefär 1 980 ton i jämförelse med att köra på diesel, så det är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Thomas Ström, NTEX vd och grundare.

Två av de fyra nya gasdrivna dragbilarna ska rulla mellan Göteborg och Stockholm för NTEX Inrikes. Biogas innebär mer prisvärd drift och påtaglig klimatnytta för NTEX kunder, menar NTEX. Lastbilarna kommer att tankas på Gasums stationer och tankkortet är låst till flytande biogas (LBG), som är 100 procent förnybart. 
– Det är väldigt glädjande att NTEX tar det här steget. Genom att man tankar 100 procent biogas används samma koldioxid om och om igen. Vi har en infrastruktur av tankstationer så NTEX kan i framtiden dessutom köra bilarna runt hela Skandinavien, säger Claes Westling, Sales Manager på Gasum.

NTEX lastbilar körs sedan ett antal år med HVO-diesel och tidigare i år investerade bolaget i sin första eldrivna lastbil.

En av de nya biogasbilarna.