Norra Europas största lager får solceller

Publicerad tors, 10/13/2022 - 15:59

Taket på den 178 000 kvadratmeter stora byggnaden till Julas centrallager har fått sina första solpaneler på plats. 6 150 paneler ska bland annat nyttjas för laddning av företagets nya ellastbilar.

Solcellsprojektet startade för två år sedan och genom en förstudie har Jula försökt hitta den optimala lösningen. Ytan som de drygt 6 000 panelerna i det första steget upptar är omkring 20 000 kvadratmeter.

– Med den här nya solcellsparken kommer vi vara självförsörjande, och här kommer vi kunna ladda våra nya 32 meter långa el-lastbilar, säger Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics och projektägare till solcellsinitiativet.  

Tillsammans med samarbetspartner har Jula tagit fram en lösning där paneler, kablar, inverterare, ställverk, ballast, montagesystem och en del annat kunnat köpas direkt från tillverkarna.

– Vi har dessutom konstruerat egna fixeringarna för inverterarna genom en lokal entreprenör. Det är noggranna beräkningar och tester som ligger till grund för det arbetet, fortsätter Lennart.  

Själva monteringen av panelerna har sträckt sig över fem veckor och nu startar själva elproduktionen. Panelerna ska enligt beräkningarna tillverka ungefär 2 500 MWh el under ett år, ungefär halva årselförbrukningen för lagerverksamheten. Totala effeften är på 3,1 MW.

Jula har bestämt sig för att vara klimatneutrala inom energianvändning och transporter till 2030 och bara köpa el från förnybara källor.

En del av det gigantiska taket har nu klätts med solceller, totalt över 6 000 stycken.