Mer yrkesutbildning i vårändringsbudgeten

Publicerad tis, 04/18/2023 - 10:01

Satsningarna på infrastruktur och omställning i transportsektorn lyste med sin frånvaro i regeringens vårändringsbudget som presenterades på måndagen. Däremot finns ett ökad stöd till yrkesutbildning på drygt 700 miljoner med.

719 miljoner, vilket enligt regeringen innebär drygt 8 000 nya utbildningsplatser, avsätts till yrkesutbildningar för vuxna. Av dessa medel ska 400 miljoner gå till komvux (kommunal yrkesutbildning), 70 miljoner till yrkeshögskolan och 249 miljoner till ytterligare studiestöd.

Pengarna kommer gå till utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov, poängterade utbildningsminister Mats Persson (L) under regeringens presentation på måndagen. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) nämnde i sin tur ”lastbilschaufförer” som ett av flera jobb där det finns behov från arbetsmarknaden, men även tekniker inom energibranschen. Satsningen aviserades redan för några veckor sedan. 

Vårändringsbudgeten innehöll inga direkta investeringar i transportsektorn i övrigt. Det finns dock förväntningar på att höstbudgeten, som är betydligt mer omfattande än vårändringsbudgeten, kommer att innehålla nya satsningar på infrastruktur, miljö- och klimat kopplat till transporter.