Lastbilscentral vinner silver i Laddguldet

Publicerad mån, 12/04/2023 - 08:49

Kalmar kommun och Strömstadsbyggen tog hem Laddguldet för 2023 för sin omställning till eldrivna fordon. Tätt efter vinnarna placerade sig Helsingborg kommun och GLC (Göteborgs Lastbilcentral).

– Kampen om guldet har varit otroligt jämn i år, och samtliga vinnare är väl värda sina topplaceringar. De kommuner och fastighetsägare som leder omställningen kännetecknas av ett stort ansvarstagande, och visar precis hur viktiga våra kommuner och fastighetsägare är för klimatomställningen – vi behöver kroka arm och samverka både över geografiska gränser och mellan sektorer för att ställa om, säger Maria Stenström, ansvarig för beteende- och mobilitetsfrågor vid 2030-sekretariatet och sammankallande av juryn.

Flest laddstolpar är inte alltid är bäst, påpekar 2030-sekretariatet. Laddningen ska vara tillgängliga för så många behovsgrupper som möjligt, finnas på strategiska platser och baseras på lokala behov. Satsningarna bör ha en långsiktig planering, skalbarhet och ta ett helhetsgrepp kring allt från egen energiproduktion och energilagring till kunskap om beteendemönster, elbilspooler och högt ställda interna klimatmål, resonerar man. Detta systemtänkande är något som präglar guldmedaljörerna.

Helsingborgs stad knep årets silvermedaljörer i kategorin kommun med ett enligt juryn ”imponerande helhetsgrepp kring både trafikslag, strategi och samverkan”. I kategorin fastighetsägare var det GLC, Göteborgs Lastbilcentral, som fick silverpengen. Med delade laddlösningar för tung trafik skapar de förutsättningar för delägare att investera i eldrivna fordon.

– Vi är otroligt stolta över den framgång vi har uppnått hittills som visar att vi kan spela en viktig roll i den bredare elektrifieringsprocessen. Vi strävar efter att förbättra vår hållbarhetsprestanda på alla fronter och ser möjligheter att minska vår miljöpåverkan ytterligare. En av de största utmaningarna är att balansera behovet av att vara lönsam med behovet av att vara hållbar, men hållbarhet handlar inte bara om miljön utan lika mycket om social rättvisa och ekonomisk jämlikhet. Det tar vi med oss när vi planerar för framtiden, säger GLC:s vd Martin Salenius.

Det är andra året i rad som en aktör inom åkerinäringen prisas av Laddguldet. Förra året tog Falkenklev Logistik emot guldet i kategorin fastighetsägare.


Juryn för Laddguldet 2030
2030-sekretariatet – Maria Stenström (sammankallande)
Mobility Sweden – Mazdak Haghanipour
Sveriges Åkeriföretag – Fredrik Svensson
Drivkraft Sverige – Thomas Schölin
Sveriges Allmännytta – Carl Ståhle
PowerCircle – David Mowitz
Klimatkommunerna – Filippa Borgström
Ecarexpo – Anna Fägersten

Pristagarna tar emot utmärkelsen. Foto: 2030-sekretariatet