Lägre elpriser i sommar

Publicerad tors, 06/29/2023 - 10:18

Fjolårets elprischocker, med augustipriser på över tre kronor som mest i Sverige kommer inte inträffa den här sommaren. I södra Sverige väntas elpriset landa på i snitt 80 öre per KWh för juli till september, vilket är en tredjedel av fjolårets pris. Det visar en prognos från elbolaget Bixia.  

Det svenska sommarvädret väntas bli varmt och torrt i år. Men någon lika het sommar som 2018, som många förväntat sig, lär det inte bli. Det innebär minskad risk för höga svenska elpriser i sommar, skriver Bixia.

Marknadens förväntningar på terminspriset för tredje kvartalet är att elen i snitt kommer kosta 65 öre per KWh, med 60 öre i elområde 3 och 80 öre i elområde 4, som ligger längst söderut. Det är ungefär en tredjedel av vad priset blev under kvartal tre i fjol.

– Att de tyska elpriserna minskat markant sedan i fjol till följd av de allt lägre gaspriserna spiller över på våra svenska elpriser. Att vi i år har haft mer vattenproduktion i Sverige är också prisdämpande, liksom att vår elförbrukning är lägre än tidigare, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.    

Så väntas elpriset bli juli-september 2023
Systempris              65 öre (1,87 kr)                                        
SE1                         50 öre (47 öre)
SE2                         50 öre (58 öre)
SE3                         60 öre (1,79 kr)
SE4                         80 öre (2,23 kr)
(föregående års pris inom parantes)

Södra Sverige väntas få högre priser än norra Sverige på grund av en närmare koppling till de tyska priserna, medan elpriset i SE3 påverkas positivt av driftsättningen av finska reaktorn Olkiluoto 3. I norra Sverige, där elpriset inte ökade lika dramatiskt under sommaren 2022, ligger priset på ungefär samma nivå som i fjol, 50 öre.

Bixia lyfter upp ytterligare faktorer som lättar priset på el. Gasdepåerna i Europa är välfyllda, den franska kärnkraft är också igång med större kapacitet efter många avbrott förra sommaren och hösten. Dessutom ser konjunkturen ut att vara svagare, vilket kan minska efterfrågan på el från industrin.