Klart med leverantörer till återuppbyggnaden av E6

Publicerad fre, 10/27/2023 - 11:19

Trafikverket har tecknat avtal med två leverantörer som ska ansvara för återuppbyggnaden av E6 vid Stenungsund. Fältarbetena har redan påbörjats enligt myndigheten.

Jordskredet i Stenungsund tidigare i höstas är en av de mest omfattande händelserna i sitt slag i Sverige. Det har spekulerats i hur lång tid det kommer ta innan det återigen finns en körbar Europaväg i området. Nu är det i alla fall klart vilka som ska arbeta med uppbyggnadsprojektet. Cowi kommer att ansvara för geotekniska undersökningar, projektering och upprättande av bygghandlingar medan Peab Anläggning tar hand om byggnationen av vägen.

Vid en extraordinär händelse kan en myndighet använda sig av ett undantag i upphandlingslagstiftningen som ger myndigheten möjlighet att frångå det normala annonserade upphandlingsförfarande. Det undantaget har nu använts i processen för att hitta leverantörer.

– Om vi inte hade haft den möjligheten hade processen tagit betydligt längre tid. För Trafikverket är återställandet av E6 av högsta prioritet, säger projektchef Daniel Svensson.

E6 trafikerades innan skredet inträffade av 20 000 fordon varje dygn och är en viktig del av infrastrukturen i regionen.

– Vi är glada att vi har fått klart med leverantörer. Det gör att vi redan nu kan komma igång med arbetet i området.

Cowi är enligt Trafikverket redan igång med sitt fältarbete och Peab Anläggning förväntas snarast kunna delta och bidra till samordningen och planeringen.

Jordskredet inträffade i september och det är fortfarande oklart när vägen kommer att vara uppbyggd och farbar.