Islossning för lätta ellastbilar

Publicerad tors, 11/02/2023 - 18:28

4199 lätta lastbilar nyregistrerades i oktober i Sverige. Det är hela 63 procent fler än samma månad för ett år sedan. Samtidigt går andelen eldrivna lätta lastbilar upp från drygt 9 till nästan 23 procent.

Den kraftiga ökningen i antal kan till stor del härledas till stora orderböcker i kombination med förbättrad leveransförmåga. Samma huvudskäl ligger bakom att även nyregistreringarna av personbilar går upp (+ 12 procent), enligt Mobility Sweden som står för siffrorna. Det som sticker ut allra mest i statistiken är kanske ändå att hela 22,8 procent av de lätta lastbilarna var eldrivna, vilket borde innebära drygt 950 stycken. Den kommande bonusen för lätta ellastbilar som regeringen utlovat lär trycka upp andelen ännu mer under kommande år.

– Elektrifieringen av lätta lastbilar har inte kommit lika långt som personbilar och stadsbussar men vi ser nu att fler ställer om sina fordonsflottor till eldrivna alternativ. Vi välkomnar regeringens nya styrmedel för elektriska lätta lastbilar som bidrar till att öka takten i elektrifieringen, säger Mattias Bergman på Mobility Sweden. 

De tunga kommersiella fordonen uppvisar minskade nyregistreringar även i oktober. Tunga lastbilar föll exempelvis med 39 procent jämfört med oktober 2022 och landade på totalt 312 exemplar. Minskningen för de tunga lastbilarna förklaras främst av en anmärkningsvärd ökning av registreringstalen i augusti som var resultatet av EU:s beslut om nya smarta färdskrivare. Det ledde till att många köpare valde att tidigarelägga leveranser. Hur många fordon som var eldrivna redovisas inte, men 2030-sekretariatet uppger att 4 procent av de nyregistrerade tunga lastbilarna hittills i år varit eldrivna. Gasdrivna varianter står för 10 procent.

Intresset för eldrivna lätta lastbilar skjuter i höjden. Här en modell som Bring köpt in.