Högautomatiserade lastbilar testas på vägarna

Publicerad fre, 02/24/2023 - 08:34

Iveco och teknikbolaget Plus har dragit igång offentlig vägtestning av deras nästa generations högautomatiserade lastbilar i Tyskland. Som en del av testerna på de offentliga vägarna ska företagen samla in vägdata.

Det nya testprogrammet är ett samarbete mellan fordonstillverkaren Iveco och Plus, som utvecklar högautomatiserade lösningar för körning och autonom körning.

– Tyskland är ledande och en trendsättare inom autonom körning, så vi är glada över att lansera vårt offentliga testprogram i ett land som länge har anammat teknisk innovation och säkerhetslösningar som högautomatiserade lastbilar. Det här är en viktig fas i våra planer på att få ut högautomatiserade lastbilar till marknaden, säger Marco Liccardo, teknik- och digitalchef på Iveco Group.

Det offentliga vägtestet startar i Tyskland och kommer att utökas till Österrike, Italien och Schweiz under de kommande månaderna. Varje lands unika vägar och körförhållanden exponerar den lastbilen för ett brett utbud av terränger, lutningar, väderförhållanden och körscenarier, vilket ska bidra till att kontinuerligt utöka möjligheterna och funktionerna hos Plus autonoma körteknik.

Anders Nilsson, försäljningsdirektör för Iveco Sweden, tycker att testprogrammet även är intressant för Sverige.

– Iveco Sverige följer projektet noga och vi ser fram emot att se självkörande Ivecolastbilar på våra breddgrader. Första steget blir de nya GSR-reglerna (General Safety Regulation) från EU som träder i kraft i juli 2024, där ett antal säkerhetssystem kommer att krävas enligt lag. Det inkluderar till exempel Lane Departure Warning, trötthetssensor för föraren och farthållare som läser av vägskyltar.

Iveco och Plus har gått ihop för att lansera ett nytt testprogram för utvecklingen av nästa generations högautomatiserade lastbilar.