Historiskt klimatavtal i Dubai

Publicerad tors, 12/14/2023 - 11:01

Efter sedvanliga långa och dramatiska förhandlingar slog COP 28-mötets ordförande Sultan al-Jaber på onsdagsmorgonen klubban i bordet för ett nytt globalt klimatavtal som för första gången innehåller en formulering om utfasning av fossila bränslen.

Förenade Arabemiraten har varit värdar för COP 28-konferensen i Dubai där Danmarks miljöminister Dan Jørgensen haft ansvaret för frågan som rör själva utfasningen av fossila bränslen.

I måndags hotade EU med att lämna förhandlingarna då formuleringarna som FN:s medlemsländer skulle enas om inte innehöll några skrivningar om att fossila bränslen ska fasas ut. Länder såsom Saudiarabien, Irak och Ryssland har tryckt på för att formuleringarna inte ska omfatta någon utfasning, men EU och omkring 100 andra stater har gått emot – vilket satt rejäl press på nejsägarna.

Värdlandet Förenade Arabemiraten var därmed tvunget att fila på ett nytt förslag och när det presenterades på onsdagen hade flera av de svaga formuleringarna försvunnit. Bland annat står det numera att fossila subventioner som inte hanterar energifattigdom eller rättvis omställning ska fasas ut så snabbt som möjligt, samt att länderna ska påskynda ansträngningarna för att avveckla kolkraften. Samtidigt finns det lättare skrivningar, exempelvis att något mindre skadliga fossila bränslen accepteras som en övergångslösning (i praktiken naturgas), samtidigt som fortsatt användning av fossila bränslen kan vara möjlig om den sker i kombination med infångning av koldioxid. Det öppnar enligt kritikerna för att länder kan kringgå huvudlinjen om att fossila bränslen ska fasas ut. 

I överenskommelsen ingår också att världens länder ska trefaldiga produktionen av förnybar energi och dubbla energieffektiviseringen.   

COP 28 i Dubai blev det första COP-mötet som nämnde en utfasning av fossila bränslen.