GLC bygger Sveriges största laddstation för tunga fordon

Publicerad tis, 08/23/2022 - 16:55

Västsvenska GLC (Göteborgs Lastbilcentral) ska bygga Sveriges största laddstation för elektriska lastbilar. Stationen har 15 laddplatser med möjlighet till snabbladdning och öppnar i december i år.

– Vi är mycket glada över att kunna underlätta för våra delägare att välja mer hållbara transportlösningar. Laddstationen är en milstolpe för oss och en pusselbit i det paradigmskifte som sker inom transportsektorn. Vi ska reducera de fossila koldioxidutsläppen med 70 procent till 2026 jämfört med 2010, säger Martin Salenius, vd på GLC i ett pressmeddelande.

Det nationella målet för transportsektorn är en 70-procentig minskning av utsläppen till 2030, vilket innebär att GLC ska uppnå samma nivå på halva tiden inom sin egen verksamhet, räknat från i år. Man vill också vara helt klimatneutrala år 2035, även det ett betydligt tuffare mål än det nationella som är satt till 2045.

Stationen ska kunna hantera totalt 1500 ampere och 1 megawatt. Ett sätt att ge perspektiv på siffrorna är att jämföra med en standardvilla som klarar sig på 16 ampere för att kunna driva all elektricitet, inklusive uppvärmning. Laddstationen skulle därmed kunna försörja omkring 100 villor.

Det Borlängebaserade företaget Kalema E-Mobility har fått uppdraget att projektera satsningen.

– Laddningslösningen är mycket avancerad, GLC har tänkt till. Hårdvaran från finska Kempower är av toppklass och i framkant. Vi är mycket stolta och glada över att vara med i GLC:s framtida utveckling, säger Martin Götesson, vd på Kalema E-Mobility.

Hårdvaruleverantören Kempower använder en molnbaserad programvara för intelligent effektfördelning som balanserar effekten dynamiskt för att möta laddningsbehov både över natten och dagtid.

Stationen, som är vigd åt GLC:s delägare, förare och vissa samarbetspartner, byggs på GLC:s område och betalning sker via app eller vanligt tankkort. Om allt går enligt plan ska det vara möjligt att börja ladda från december i år.

15 laddare ska förse GLC:s delägare med el från och med december. Foto: AB Magnetbyrån