Fortsatt upp för nyreggade lätta ellastbilar

Publicerad fre, 03/01/2024 - 09:40

Nyregistreringarna av lätta lastbilar ökade med 21 procent i februari, där andelen eldrivna fordon var hela 25 procent. Antalet personbilar gick upp marginellt, medan andelen som var helelektriska gick ned. På totalmarknaden för tunga lastbilar pekar siffrorna nedåt jämfört med förra årets höga nivåer.

Jämfört med februari 2023 minskade antalet elbilar med 15 procent och de utgjorde knappt 28 procent av de totala registreringarna (33 procent förra året). Nästan åtta av tio registreringar av elbilar var företagsbilar. Det totala antalet nyregistrerade personbilar gick upp med två procent.

Nyregistreringarna av lätta lastbilar landade på 3 613, en ökning med 21 procent jämfört med februari i fjol. Andelen eldrivna fordon nådde här knappt 25 procent, en kraftig ökning från februari 2023 då samma siffror landade på drygt 11 procent. Ökningen har skett trots att det nya marknadsintroduktionsstödet för elektriska lätta lastbilar, som kan ge en bonus på upp till 50 000 kr per fordon, började gälla först den 13 februari, alltså halvvägs in i mätmånaden.

Tunga lastbilar hade en nedgång i de totala nyregistreringarna med 16 procent jämfört med februari i fjol. Under månaden nyregistrerades 431 tunga lastbilar, vilket dock var 75 fler än februari 2022. Hur många av dessa som var eldrivna framgår inte av Mobility Swedens siffror.
 

Om statistiken
Siffrorna kommer från Mobility Sweden. Registreringsperioden för februari omfattar registreringar från 1 till och med 29 februari. Antalet registreringsdagar är i år en dag mer än i fjol.