Förslag om ändrad körkortsbehörighet för gröna transporter

Publicerad tis, 03/12/2024 - 09:58

Transportstyrelsen har sedan i juni uppdraget att utforma en försöksverksamhet där företag och organisationer kan få undantag från körkortslagen. Det handlar om att förare med endast behörighet B ska kunna köra lastbilar upp till 4,25 ton, om fordonen drivs med gröna bränslen. Nu har Transportstyrelsen redovisat uppdraget i en rapport.

Syftet med den tilltänkta ändringen är att dels lindra bristen på förare med behörighet C, dels ge ett nytt incitament till grön omställning i transportsektorn. Förslaget är att möjligheten till undantag ska gälla för lastbilar med en totalvikt mellan 3 500 och 4 250 kg, alltså fordon som klassas som tunga lastbilar men som i vissa fall inte lastar mer än en lastbil som klassas som lätt (gäller framför allt eldrivna modeller som är tyngre än sina dieselmotsvarigheter). Föraren ska ha haft B-körkort i minst 2 år och lastbilen får inte ha släp.

Nu har alltså Transportstyrelsen lämnat en rapport med förslag om hur dessa ändringar ska genomföras inom ramen för en försöksverksamhet, där ändringarna baseras på undantag från 2 kap. 1 och 5§§ i körkortslagen (1998:488). Förslaget omfattar både anställda och anlitade förare som utför transporter för tillståndshavaren, och i fordonet som nyttjar undantaget ska en kopia av godkänt tillstånd och bevis på förarens anställning eller motsvarande förhållande finnas.

Transportstyrelsen föreslår också att försöksverksamheten nyttjar ett undantag i en EU-förordning (artikel 13 punkt f i förordningen EG 561/2006), och inför den i den svenska förordningen om kör- och vilotider samt färdskrivare. Detta skulle innebära att det blir möjligt att genomföra godstransporter med fordon upp till 7,5 ton som drivs helt av el eller gas, utan att omfattas av reglerna om kör- och vilotider samt färdskrivare. Begränsningen är att fordonet inte får utföra transporter längre bort än en radie av 100 km från platsen där företaget är beläget.

Regeringens ambition är att de föreslagna undantagsreglerna ska börja gälla i juli i år. Här kan du läsa hela rapporten.