Flyttfirmor utan tillstånd använder rut-avdrag

Publicerad ons, 06/08/2022 - 16:49

Över 700 miljoner skattekronor betalades ut till flyttfirmor i form av rut-avdrag förra året. Men det är långt ifrån alla som håller sig till reglerna och till vad de själva lovar, rapporterar tidningen Hem & Hyra efter en granskning.

Hem & Hyra har gått igenom de 598 företag som är registrerade som flyttfirmor och upptäckt att hela 347, alltså mer än hälften, saknar tillstånd för yrkestrafik. Något som krävs för att ha rätt att transportera möbler mot ersättning. Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare på Sveriges Möbeltransportörers förbund, som intervjuas i en av tidningens artiklar, kopplar samman detta med att det är en låg tröskel för att komma in på marknaden.

– Du kan hyra en bil och sedan sätter du upp en flådig hemsida. Det är rena Potemkinkulisserna på nätet där man håller tunt men lovar skumt, säger han.

Även Sveriges Åkeriföretag är kritiska, inte minst mot avsaknaden av kontroller.

– Vi tycker att det är bedrövligt att transporter som inte får äga rum för att de saknar tillstånd ges skattesubventioner, säger Fredrik Engström, jurist på Sveriges Åkeriföretag.

Skatteverket kontrollerar att företagen har f-skatt, men inte om de har trafiktillstånd. Anledningen är att myndigheten inte anser sig ha laglig rätt att undersöka trafiktillståndet, så som lagen är formulerad idag. Fredrik Engströmm konstaterar i intervjun att Sveriges Åkeriföretag har en annan uppfattning om myndighetens möjligheter, och att de förgäves försökt få till en ändring.

Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket, säger i en annan intervju med tidningen att vissa företag också försöker göra sina erbjudanden lukrativa genom att flytta kostnaderna så att en större del av kostnaden än bara arbetskostnaden kan dras av.

Att som konsument kontrollera ifall ett företag har tillstånd för yrkestrafik och därmed uppfyller krav om stabil ekonomi och att de ansvariga är utbildade och ostraffade är dock lätt gjort. Informationen finns nämligen lättillgänglig på Transportstyrelsens webbplats.

 

 

Läs Hem & Hyras artikel här.