Fler laddstationer för Falkenklev

Publicerad tis, 03/21/2023 - 08:40

Falkenklev Logistiks satsning på att bygga laddinfrastruktur fortsätter. Nu står tre stationer i Hörby, Höör och Perstorp på tur.

De tre nya laddstationerna för tunga fordon ska både användas till åkeriets egna fordon och vara tillgängliga för externa person- och lastbilar.

Falkenklev Logistik, som etablerat laddningen under varumärket RIFIL, ska också uppföra en egen solcellspark i Perstorp på 1,5 MW för att förse laddstationerna med fossilfri energi. Åkeriet har redan en publik laddstation i anslutning till sin depå i Malmö.

– När vi började planera solcellsparken diskuterade vi vad vi skulle göra av elen och bestämde att vi skulle utnyttja den för att ladda lastbilar, berättar vd Victor Falkenklev. Nu har vi fått blodad tand, lärt oss mer och satsar därför på fler laddstationer.

Förra året invigde Falkenklev en station i Malmö som med sina 22 laddare blev största laddstationen för både tunga fordon och personbilar i landet. På de tre nya orterna byggs åtta laddare vardera. Vid varje station finns dessutom befintliga eller nya möjligheter att handla mat och dryck under tiden som laddningen pågår.

– Medan vi främst utnyttjar stationen i Malmö för laddning av våra egna fordon tror vi att de tre nya stationerna får ett stort inslag av externa kunder. Dessutom har vi tagit till lite i överkant för framtida behov. Vi ser även ytterligare möjligheter att anlägga fler RIFIL-anläggningar i Skåne under de kommande åren, säger Victor Falkenklev.

Varje CCS2-laddare på de nya stationerna ska erbjuda laddning 350 kW och Scania Sverige kommer att leverera utrustning från tillverkaren Kempower.

Falkenklev Logistik etablerar den nya laddstationen i Perstorp med stöd från Energimyndigheten samt stationerna i Hörby och Höör med stöd från Klimatklivet.

Falkenklev fortsätter att bygga ut sitt nätverk av laddstationer för tunga fordon.