Finalisterna klara för Årets Transportskola

Publicerad fre, 09/01/2023 - 10:07

Nu är det snart dags att kora årets bästa transportskola igen. Sex skolor, från Halmstad i söder till Lycksele i norr har tagit sig till finalen.

Priset delas ut av TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, för att uppmärksamma skolor som utmärker sig i utbildningskvalitet, nytänkande och innovation. Av de 96 gymnasier som bedriver transportutbildning i Sverige har Tya valt ut sex skolor som kan få titeln Årets Transportskola 2023. För att bli nominerad måste skolan ha en hög andel elever som tar examen och körkortsbehörighet för tung lastbil, och kunna visa på nytänkande i undervisningen.

– Vi får även in nomineringar från branschen, nöjda elever och föräldrar. Efter att vi granskat alla delar har vi hittat sex finalister som vi tycker förtjänar utmärkelsen, säger Lena Törnstrand, projektledare på Tya.

Årets finalklara skolor är:
Liljaskolan, Vännäs
Rekarnegymnasiet, Eskilstuna
Kristinehedsgymnasiet, Halmstad
Tannbergsskolan, Lycksele
Uddevalla gymnasieskola
Älvdalens utbildningscentrum

Finalisterna utmärker sig inom utbildningskvalitet. Det kan handla om nya sätt att samverka med branschen, eller att skolan är lyhörd för elevernas behov och utmaningar.

– Det handlar inte alltid om hur stora resurser man har, utan om en förmåga att ta initiativ och anpassa utbildningen så att den hela tiden möter branschen behov och utveckling, säger Lena Törnstrand.

Med priset vill Tya uppmuntra skolorna att ge de unga eleverna rätt verktyg till att bli säkra och välutbildade inom yrket. 

– Med tanke på att vi har stor förarbrist i Sverige är det extra viktigt att de utbildningsplatser som finns verkligen genererar anställningsbara chaufförer.

Vilken skola som vinner avslöjas under konferensen Transportkompetens i Stockholm den 4 oktober. Priset består förutom äran av en prissumma på 10 000 kronor och en friplats på yrkes-SM för en elev.

Från prisutdelningen av Årets Transportskola 2022. Foto: Foto Liza Simonsson