Ett år som inget annat

Publicerad fre, 06/10/2022 - 08:58

I mitten av maj höll Sveriges Åkeriföretag årsmöte på Steam Hotel i Västerås. Ett nytt branschår kan därmed läggas till handlingarna. Vi ställde några frågor till vd Rickard Gegö – om tiden som varit, det som komma skall och hur det är att äntligen träffas igen.

Vad är ditt intryck av det gångna året?
– Det har förstås präglats av pandemin. Trots det, eller kanske på grund av det, har vi haft fler möten och mer dialog än någonsin. Inte minst med beslutsfattare i form av myndigheter, regering och riksdag. Det arbetet har löpt på bättre än någonsin.

Vilka har varit de största framgångarna?
– Det har varit väldigt rolig att jobba med etableringen av samägarskapet för Fair Transport tillsammans med BA*. Det har stärkt Fair Transport, inte minst hos transportköpare. I ett brett perspektiv är omställningen till fossilfritt, med de utmaningar och möjligheter som det för med sig, fortsatt den största frågan branschen har att jobba med.

– Vi har också arrangerat många digitala seminarier och lockat fler än någonsin att delta. Och framgångssagan Svenska Truckers har fortsatt levererera och hjälpt oss fylla transportutbildningarna med nya elever. Och så har vi drivmedelspriserna. Där upplever jag att vi i en svår tid har varit väl förberedda och kunnat hjälpa åkerierna, inte minst genom våra verktyg för indexering.

Du har varit i branschen i 10 år. Har det någonsin hänt så mycket som det senaste året?
– Nej, knappast. Vi har heller aldrig fått så mycket gjort som nu. Det hänger förstås ihop med de stora utmaningar vi har med klimatkrisen, råvarubrist och prischocker. Vi måste kavla upp ärmarna och agera. Den här branschen har alltid haft ett mått av oförutsägbarhet, men den senaste tiden har varit exceptionell.

Vad kommer SÅ jobba med framöver och hur blir nästa år för åkerinäringen?
– Vi är överens om att omställningen måste ske, men i rätt ordning och i en hastighet som går att hantera. För det behövs långsiktiga spelregler, det har vi inte riktigt haft tidigare. För våra medlemmar är tre övergripande frågor viktigast – ny teknik, omställning och affärsutveckling. Det är också vad vi kommer att fokusera på som branschorganisation. Våra digitala verktyg och rådgivning blir fortsatt viktigt för medlemmarna. Och varför inte sälja in Fair Transport som en modell för transportupphandling i hela EU? Vi vet att många sneglar på oss.

Finns det något du är särskilt nöjd med?
– Jag är nöjd med mina medarbetare. Att vi har lyckats ställa om, inte ställa in, och snarare skruvat upp takten i vårt arbete. De har levererat med stor energi, kraft och lust och det gör mig glad varje dag på jobbet.

Hur var det att ha ett ”vanligt” årsmöte? Det var tre år sedan sist.
– Det var riktigt härligt. Digitala träffar är inte en så passande form för ett årsmöte. Man vill träffas, skratta och utbyta bra idéer och tankar. Vi valde därför att ha mycket luft i programmet. Jag såg också många nya ansikten, inte bara förtroendelvalda utan även andra medlemmar. Det visar att SÅ inte är en klubb för ett fåtal, utan för alla Sveriges åkeriföretagare. Det blev bra snack, och vi hade barnsligt roligt!

*Biltrafikens Arbetsgivareförbund

Artikeln är tidigare publicerad i Svensk Åkeritidning nr 3, 2022. 

Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag. Foto: Ryno Quantz