Einride etablerar transportnätverk i Norge

Publicerad ons, 06/14/2023 - 10:43

Einride är på väg att etablera sina logistiklösningar i Norge, som blir bolagets åttonde marknad. Först ut att samarbeta kommersiellt med bolaget är Postnord.

Den första kommersiella partnern i Norge blir alltså Postnord, som Einride samarbetar med i Sverige sedan förra året. Lastbilsflottan drivs av mobilitetsplattformen Einride Saga, och det handlar om omkring 1 500 km av dagliga transporter som ska elektrifieras.

– För Postnord innebär samarbetet att vi kommer att etablera gröna korridorer mellan några av våra största terminaler. Genom att använda Einrides lösning kan vi transportera en betydande del av vårt gods med klimatsmarta fordon, vilket resulterar i en betydande CO2-besparing. Detta innebär att Postnord närmar sig målet att vara fossilfritt senast år 2030, säger May-Kristin Willoch, biträdande direktör för hållbarhet på Postnord Norge.

Einrides expansion i Norge kommer att utöka transportnätverket Nordic Link Grid, som först presenterades 2022 och ska koppla samman strategiska platser i Oslo-regionen. Nätverket har till syfte att förenkla planering och minimera ineffektiva processer, med smarta överlämningar så att transporter inte behöver försenas på grund av till exempel batteriladdning eller förarbyte. Nordic Link kommer att expandera söderut för att koppla samman Norge, Sverige och slutligen Danmark längs E6-motorvägen för att möjliggöra elektrisk, digital och autonom gränsöverskridande transport i hela Skandinavien. Målet är att etablera en anslutning mellan Nordic Link och kontinenten innan 2025. Einride kommer även att etablera laddinfrastruktur för fordonsflottan längs nätverket i Norge.

– Med tanke på Norges framstående arbete med elektrifiering av personbilar är det bara logiskt att landet också tar en ledande roll i elektrifieringen av tunga transporter. Genom att erbjuda vår helhetslösning av produkter och tjänster och etablera den nödvändiga infrastrukturen för att säkerställa pålitlig och intelligent transport i hela Skandinavien, kan vi hjälpa Norge att behålla sin ledande position inom elektrifiering, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Enligt Norges nya klimatmål för transporter ska alla nya tunga fordon i landet ska vara utsläppsfria senast år 2040.

Einrides transportnätverk Nordic Link Grid kopplar ihop större städer i södra Norge och Västsverige.