Efterlängtat Elmia lockade 30 000 besökare

Publicerad mån, 08/29/2022 - 15:14

Elmia Lastbil 2022 är över. Under de fyra dagarna fick fler än 30 000 besökare och deltagare veta mer om den gröna omställningen, knyta kontakter, ta del av nyheter i branschen, lyssna på debatter och låta sig imponeras av både ny teknik, häftigt utsmyckade lastbilar och veteranfordon.

Omställningen som lastbilsbranschen och åkerinäringen befinner sig i påverkar alla aktörer, från lastbilstillverkare, drivmedelsbolag och påbyggare till åkerier och transportköpare. På Elmia Lastbil fick alla möjligheten att träffas för att knyta nya band och tillsammans möta framtidens utmaningar. Första dagarna bjöd på sol och bra möjligheter att vandra runt i montrar och knyta kontakter och utbyta erfarenheter, medan den stora anstormningen som vanligt skedde under lördagen då molnen också dragit in över Jönköping.

– Elmia Lastbil är en väldigt viktig träffpunkt för oss. Det kommer att bli allt viktigare framöver att träffas över företagsgränser för att utbyta information och inleda partnerskap. För när man har så här stora teknikskiften måste man samarbeta i stora ekosystem, det är ingen som sitter inne på alla svar utan vi måste hjälpa varandra, säger David Källsäter, vd på Scania Sverige.

Det var tydligt bland de tre stora lastbilstillverkarna på Elmia Lastbil – Scania, Volvo Lastvagnar och Mercedes-Benz – att hållbarhet, elektrifiering och den gröna omställningen är självklarheter för att ta branschen in i framtiden.

– Elmia Lastbil är en smältdegel med politiker, skolungdomar, samarbetspartner bland påbyggare och kunder – alla på ett och samma ställe. Att vara här i fyra dagar motsvarar oändligt många kundbesök för oss och innebär en otrolig effektivitet, säger Bengt-Ove Hedborg, försäljnings- och marknadschef för Mercedes-Benz Trucks i Sverige.

Scania visade exempelvis världens första eldrivna timmerlastbil med en kapacitet på 80 ton, Mercedes-Benz lanserade den nya eldrivna lastbilen E-Actros med demokörning och Volvo Lastvagnar presenterade sin väg mot en hållbar framtid där bland annat samarbetet med Ica symboliserades genom en tung ellastbil på utomhusområdet.

– Vår strategi för den hållbara resan är att vi ska göra den tillsammans. Våra kunder kan mycket väl investera i en ellastbil redan i dag, men vi behöver göra det tillsammans med dem på ett helt annat sätt än tidigare. För vår del handlar det till exempel om att ha en diskussion med deras kund för att även få med dem på resan. Det är så vi vill jobba tillsammans, säger Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige.

Med totalt 321 utställare och 30 874 besökare blev det rejält drag, trots en mässyta på 75 000 kvadratmeter. Scen- och seminarieprogrammet lockade också många nyfikna, med politiker, myndigheter, näringsliv, åkerier på scenerna.

– Den publikfest som vi har upplevt under dessa fyra dagar visar att det finns en enorm kraft hos alla aktörer att tillsammans stärka branschen inför framtidens utmaningar. Att Elmia Lastbil är Sveriges viktigaste transportpolitiska arena bekräftades bland annat av att infrastrukturministern invigde mässan första dagen och valde att komma tillbaka och besöka mässan även på lördagen. Mässans scenprogram var också väldigt välbesökt under veckan, säger Emilott Lantz, mässansvarig för Elmia Lastbil.

En uppskattad punkt under Elmia Lastbil var de 4 000 besökare från gymnasieskolor och vuxenutbildningar runt om i landet. Bristen på yrkesförare och lastbilsmekaniker är akut i Sverige och inbjudningen var ett led i att öka branschens attraktionskraft. Bland annat fick eleverna träffa influencern och föraren Angelica Larsson samt vinnaren av yrkes-SM i lastbilsteknik Emil Didriksson.

Elmia Lastbil är ett samarrangemang mellan Elmia AB och Trailer Magazine. Första mässan arrangerades 1983 och årets mässa var den 20:e i ordningen. Trailer arrangerade som vanligt den populära tävlingen Nordic Trophy som i år hade omkring 130 tävlande lastbilar.

Siffror, Elmia Lastbil 2022
· Antal besökare: 30 874
· Antal utställare: 321
· Antal representerande länder: 17
· Kvadratmeteryta: 75 000
· Antal besökare från transportskolor: 4 006

Det blev som vanligt trångt på utomhusområdet i slutet arv veckan när de privata besökarna strömmade till.