Daimler ser ljusning för halvledare

Publicerad fre, 06/03/2022 - 10:03

Bristen på halvledare börjar lätta. Det menar i alla fall Daimler Trucks verksamhetschef i Europa och Sydamerika, Karin Rådström. I en intervju för Bloomberg News, som di.se refererar till, säger hon att situationen nu är mycket bättre än förra året.

De stora lastbilstillverkarna har i omgångar fått dra ner på produktionen under det senaste dryga året på grund av ett begränsat utbud av så kallade halvledare. Underutbudet är ett resultat av coronapandemins påverkan på leveranskedjor och produktion i kombination med en uppdämd efterfrågan. Det har lett till långa väntetider hos flera tillverkare.

Men nu ser det ljusare ut, menar alltså Karin Rådström som också är chef för Mercedes-Benz i Sverige.

– Situationen är inte perfekt, men mycket bättre än förra året. Jag vill dock inte ta ut någon seger i förskott, så vi har situationen under övervakning, sade hon i intervjun med Bloomberg News enligt di.se.

Men efterfrågan är fortsatt hög, inte minst på grund av det uppdämda behov som skapats genom leveransproblemen.

– Det finns fortfarande en väldigt, väldigt hög efterfrågan jämfört med utbudet. Förändringarna i ekonomin har inte lett till någon efterfrågeminskning hittills, men det kan också förändras mycket snabbt, säger Karin Rådström.

Monteringsarbete på en av Mercedes-Benz produktionsanläggningar för lastbilar.