Cargotec introducerar fossilfritt stål

Publicerad tors, 05/04/2023 - 16:34

SSAB och Cargotec är på väg att introducera SSAB Zero, ett återvunnet stål som är tillverkat utan fossila utsläpp, i frakt- och lasthanteringsindustrin. Cargotec planerar att gradvis börja använda stålet i sina produkter i år.

Samarbetet kring SSAB Zero är ett naturligt nästa steg, där SSAB och Cargotec fortsätter sitt arbete tillsammans för att minska klimatpåverkan i frakt- och lasthanteringslösningar, skriver SSAB i ett pressmeddelande. Samarbetet har redan resulterat i lanseringen av världens första lasthanteringsutrustning, en Multilift-lastväxlare, med fossilfritt stål. En prototyp av denna lastväxlare visades upp av Hiab, som är en del av Cargotec, i september 2022.

– Som leverantör av tung frakt- och lastutrustning är vi stora användare av stål. När så är möjligt ger vi företräde till material med ett mindre koldioxidavtryck än traditionella alternativ, och SSAB Zero tillhandahåller en koldioxidfri och cirkulär lösning, säger Päivi Koivisto, hållbarhetschef på Cargotec.

SSAB tillverkar två typer av stål utan fossila koldioxidutsläpp: SSAB Zero (baserat på återvunnet stål), och SSAB Fossil-free (baserat på järnmalm).