Brist på kompetens fördröjer omställningen

Publicerad fre, 10/27/2023 - 08:54

2030 beräknas det saknas sju miljoner arbetare inom sektorn för grön energi, globalt sett. Detta kan i sin tur innebära att den globala medeltemperaturen blir 0,1 grad högre än den blivit om tillräcklig arbetskraft funnits. Det visar en ny studie från Boston Consulting Group (BCG). 

Det saknas lastbilsförare i Sverige, Europa och flera andra länder i världen. Men bristen på kompetens är en situation som åkerinäringen delar med flera andra sektorer. Boston Consulting Group slår fast att det behövs ytterligare sju miljoner människor världen över som arbetar med grön energi år 2030 för att de globala klimatmålen ska vara möjliga att uppnå. Det handlar om kompetens inom exempelvis solenergi, vindkraft och biobränsleteknologi, enligt BCG. Det är inte heller bara antalet arbetstagare som utgör ett problem, utan också att det finns en snedfördelning av arbetskraft sett till geografisk hemvist. Många som besitter rätt kompetens i dag befinner sig rent geografiskt på andra platser än där de behövs som mest. 

– Att i stor skala vidareutbilda människor och underlätta för omallokering av kompetent arbetskraft är avgörande för att lyckas nå klimatmålen, säger Johann Harnoss som arbetar med innovation kopplat till global talangförsörjning på BCG Henderson Institut.  

Fem miljoner av de sju miljoner jobb som riskerar att bli otillsatta finns i de tio tyngsta koldioxidutsläppande ekonomierna.
– Ämnen som hållbar finansiering, infrastruktur och teknisk innovation är med rätta högst upp på agendan inför COP28. Men behovet av arbetskraft tenderar att förbises. Att komma till rätta med detta kommer att vara nyckeln till att lyckas i klimatomställningen säger Janina Kugel, senior rådgivare på BCG och medförfattare till studien.