Bästa unga lastbilsföraren utsedd när Yrkes-SM avgjordes

Publicerad fre, 05/13/2022 - 14:37

Sveriges bästa unga lastbilsförare just nu heter Elis Jakobsson och kommer från Nybro. Det står klart efter att Yrkes-SM avslutades på torsdagen.

Hundratas ungdomar har återigen tampats om de åtråvärda bucklorna när Yrkes-SM återigen avgjordes efter två års uppehåll.

Högst upp på prispallen i kategorin för lastbilsförare hamnade alltså Elis Jakobsson från Nybro, efter att ha nedkämpat sju andra unga förare från Tomelilla i söder till Arvidsjaur i norr i moment såsom manöverkörning med lastbil, manöverkörning med truck samt teoriprov.

Totalt deltog fler än 170 yrkesskickliga ungdomar i tävlingarna som omfattade 30 olika yrken. Årets evenemang verkar ha varit efterlängtat – aldrig har publiken varit så månghövdad. Totalt var 22 403 personer på plats i Arenastaden i Växjö för att följa tävlingarna. Guldmedaljörerna har nu också möjligheten att knipa en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

– Stämningen har verkligen varit på topp under dessa tre tävlingsdagar med rekordintresse för våra prova-på-aktiviteter … Förhoppningsvis har vi inspirerat ungdomar att lära sig mer om de olika yrkena, och få mer förståelse för utbudet av yrkesprogram. Jag vill rikta ett stort grattis till alla medaljörer som kämpat under dessa tre dagar och visat stor skicklighet inom sina yrkeskategorier, säger Jenny Pettersson, projektledare på arrangören Worldskills Sweden.

Silvermedaljör i klassen för lastbilsförare blev Felicia Bendroth från Tomelilla och bronset kneps av Albin Lundberg från Arvidsjaur.

Elis Jakobsson flankerad av sina med-medaljörer.