Bästa kvartalsresultatet någonsin för Volvo

Publicerad ons, 04/12/2023 - 11:19

AB Volvo överraskade marknaden med ett kvartalsresultat som Dagens Industri beskrev som ”magiskt”. 18,4 miljarder kronor i vinst (preliminärt) gav rejäl skjuts för börskursen.

Volvos nya siffror innebär att koncernen gör sitt bästa kvartal någonsin. Bloombergs sammanställning av vinstförväntningarna från olika bedömare låg på 12,8 miljarder kronor i justerat resultat. Bra, men långt ifrån de 18,4 som de preliminära siffrorna anger.

Nettoomsättningen landade preilminärt på 131,4 miljarder kronor, en rejält ökning från förra årets 105,3 och även detta långt över förväntningarna (snittprognosen) på 118,4 miljarder kronor. Dessa siffror jag också en justerad rörelsemarginal på 14 procent, mot snittprognosens 10,8 och förra årets 12 procent.

Segmentet lastbilar är koncernens största och bidrag med 89.6 miljarder kronor i nettoomsättning, mot 69,6 miljarder förra året. Rörelseresultatet var här 12,7 miljarder kronor och rörelsemarginalen 14,2 procent. Även detta en tydlig uppgång från förra året. Samma trend kan ses inom segmentet anläggningsmaskiner där rörelsemarginalen uppskattas till hela 18,3 procent.

Volvo har enligt Dagens Industri inte för vana att gå ut med preliminära rapporter, och att man gör det för detta kvartal tolkas som ett resultat av de mycket goda siffrorna och att bolaget vill vara transparenta i god tid.

Koncernens fullständiga rapport ska presenteras den 20 april.

Hög efterfrågan och pressad produktionskapacitet kan vara ett skäl till att det går så bra för Volvo lönsamhetsmässigt. Foto: Volvo Lastvagnar