Amazon beställer 20 ellastbilar till Tyskland

Publicerad tors, 10/06/2022 - 14:24

E-handelsgiganten Amazon har beställt 20 Volvo FH Electric till sin tyska verksamhet. De eldrivna tunga lastbilarna ska levereras vid årsskiftet.

– Stora aktörer inom transportbranschen spelar en nyckelroll i att leda branschens arbete med att sänka sitt koldioxidavtryck. Därför är jag glad att Amazon samarbetar med oss för att minska sina utsläpp för längre och tyngre transportuppdrag, säger Jessica Sandström, produktchef på Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar startade serieproduktionen av tunga ellastbilar i september i år och har nu sex eldrivna lastbilsmodeller på marknaden där modellerna FH, FM och FMX Electric utgör det tunga segmentet och bjuder på en totalvikt på 44 ton.

Lastbilarna som nu levereras till Amazon ersätter diesellastbilar och är en del i bolagets plan för att elektrifiera transportkedjan.

– Amazon har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen i sin flotta, men att minska utsläppen för regionala transporter har tills nu varit väldigt svårt, förklarar Andreas Marschner, europeisk chef för transportservice på Amazon.

– Därför är det en så viktig milstolpe och vi välkomnar dessa tunga ellastbilar från Volvo till vår flotta. Vi driver ett av de snabbast växande elektrifieringsprojekten i transportbranschen, och vi kommer att fortsätta att investera och förnya oss för att minska våra koldioxidutsläpp och kunna leverera paket till kunder med nollutsläpp.

Tunga lastbilar och andra kommersiella fordon står enligt officiella siffror för omkring 36 procent av Tysklands inhemska transportutsläpp.

 

Om Volvo FH Electric

  • Batterikapacitet: 540 kWh.
  • Effekt: 490 kW kontinuerlig effekt.
  • Räckvidd: Upp till 300 km, men Volvo FH Electric kan täcka avstånd upp till 500 km under en normal arbetsdag om man utnyttjar till exempel lunchrasten för att fylla på batterierna med laddning.

Uppgifter från Volvo Lastvagar

Amazon vill dela ut sina paket med ellastbil framöver.