23 nya ministrar presenterades

Publicerad tis, 10/18/2022 - 16:15

Sverige har fått 23 nya ministrar. Det är både kända och mindre kända ansikten och på posten som infrastrukturminister hittar vi kristdemokraten Andreas Carlson.

Klockan 9.30 i morse gick startskottet för statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring, och en stund senare hade han presenterat vilka personer som blir ministrar i den nya regeringen. Ett antal ministerposter har direkt påverkan på transportpolitiken och förutsättningarna för åkerinäringen:

  • På posten som infrastrukturminister, den för åkerinäringen allra viktigaste statsrådsposten, hittar vi kristdemokraten Andreas Carlson. Andreas Carlson blev riksdagsledamot 2010 och har suttit i ett flertal av riksdagens utskott, bland annat i trafikutskottet. Han har tidigare arbetat som journalist samt som pressekreterare på Alf Svenssons kontor i Europaparlamentet. Han får sällskap på ”Landsbygds- och infrastrukturdepartementet” av landsbygdsministern Peter Kullgren (KD).
  • Energi- och näringsminister blir Ebba Busch (KD), som blir chef på Klimat- och näringsdepartementet där alltså även miljö-, klimat- och energifrågor inryms. Klimat- och miljöminister blir Romina Pourmokhtari (L), som kommer direkt från sitt ordförandeskap för Liberala ungdomsförbundet och blir tidernas yngsta statsråd.
  • Utbildningsdepartementet samt arbetsmarknadsdepartementet präglas helt av Liberalerna, där Mats Persson blir utbildningsminister och Lotta Edholm skolminister. Partliledaren Johan Pehrson blir arbetsmarknads- och intregrationsminister och den profilerade åklagaren Paulina Brandberg blir biträdande arbetsmarknadsminister (och även jämställdhetsminister).
  • Posten som justitieminister kan också sägas ha viss relevans för åkerinäringen, och den axlas av Gunnar Strömmer (M). Det gäller också EU-ministerposten som Jessika Roswall (M) får.

Andreas Carlson (KD) är ny infrastrukturminister.