Minskad godsmängd i svenska hamnar

Publicerad ons, 03/06/2024 - 14:25

Under fjärde kvartalet 2023 minskade den hanterade godsmängden i svenska hamnar med 8 procent jämfört med samma kvartal 2022. Allra mest har flytande bulkgods, lastbilsgods och bergmaterial till byggen minskar. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

– Vi har sett nedgångar i lastat och lossat gods i de svenska hamnarna under den senare delen av året. Jämfört med samma kvartal 2022 minskade godsmängden med 8 procent, eller 3,3 miljoner ton. Framför allt är det flytande bulkgods, som importerad olja och petroleum, samt lastbilsgods till och från Sverige som har minskat. Även hanteringen av jord/sten/grus/sand som används vid byggen bidrog fortsatt till minskningar jämfört med fjolåret, säger Henrik Petterson, statistiker på Trafikanalys.

  • Den totala godshanteringen i de svenska hamnarna sjönk med 8 procent, från 42,7 miljoner ton till 39,4 miljoner ton.
  • I utrikes trafik minskade den hanterade godsmängden med 8 procent, till 33,8 miljoner ton. Mest minskade flytande bulk som olja och petroleum samt gods på lastbilar.
  • I inrikes trafik minskade den hanterade godsmängden med 6 procent, till 5,6 miljoner ton. Det var främst lasttypen torr bulk, som jord/sten/grus/sand, som bidrog till minskningen. Hanteringen av torr bulk minskade med 19 procent från 2,5 till 2,0 miljoner ton.

I statistiken ingår samtliga svenska hamnar med fartyg som har bruttodräktighet om minst 20, som anlöper i kommersiell trafik för att lasta/lossa gods.

Den hanterade godsmängden i svenska hamnar minskade med åtta procent i fjärde kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan.