Felaktig karta användes vid Stenungsund

Publicerad tors, 02/29/2024 - 10:28

Det finns avgörande fel i underlaget bakom det bygge vid E6:an i Stenungsund som rasade i skredet i september. Det skriver SVT i en artikel, med hänvisning till information från SGI, Statens geotekniska institut. Marken i den slänt som rasade ihop ska enligt kartan ha bestått av en betydande andel berg, något som visade sig vara felaktigt.

Inför bygget av en företagspark i den sedemera ihoprasade slänten vid E6 utanför Stenungsund användes en karta som ska visa markförhållandena på platsen. Kartan användes som ett underlag för att bedöma skredrisken på platsen. Där fanns en markering utsatt som visade på en betydande andel berg i marken, ett förhållande som är stabiliserande för marken, inte minst i samband med byggnation. Men berget fanns inte i verkligheten.

– Det är beklagligt, speciellt när det fått sådan avgörande betydelse för den tolkningen som vi gjorde av skredförhållandena i området, säger geoteknikern David Rudebeck på SGI i en intervju med SVT Väst.

SGI menar också, enligt SVT, att kartan påverkade myndighetens bedömning av skredrisken inför bygget. Hade kartan inte markerat berg i slänten så hade SIG sannolikt rekommenderat nya undersökningar och stabilitetsberäkningar.

Aktören som ansvarat för att ta fram kartan är företagen Norconsult. De vill enligt SVT i nuläget inte svara på hur felet uppkommit utan hänvisar till den haveriutredning som pågår.

Grävmaskin arbetar i skredområdet vid E6 Stenungsund. En karta över området som använts som underlag för ett bygge har nu visat sig vara felaktig, rapporterar SVT. Foto: Trafikverket