Nya pengar att söka från Klimatklivet

Publicerad ons, 02/14/2024 - 16:23

Snart är det återigen möjligt att söka stöd från Klimatklivet för investeringar i bland annat eldrivna fordon, laddinfrastruktur och produktion av biodrivmedel. Med regeringens nya budget finns mer pengar än någonsin i potten.

Sedan starten har Klimatklivet bidragit med sammanlagt 13,3 miljarder kronor till olika klimatåtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser.  I och med regeringens förstärkning av stödet kan upp till fem miljarder kronor användas under innevarande år, fördelat på tre ansökningsperioder.

– Vi ser positivt på att Klimatklivet kan fortsätta stötta den gröna omställningen, vilket också i dessa tider bidrar till ökad konkurrenskraft och trygghet för många företag. Många klimatinvesteringar kan inte bli av utan stöd. Och klimatåtgärderna kan också bidra till Sveriges beredskap, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på Klimatklivet industri.

En nyhet för i år är att det är möjligt att söka stöd för vätgastankstationer via anbud och få upp till 70 procent i stöd. Det gäller för tankstationer inom särskilda områden som är prioriterade inom EU, men det är också möjligt att söka stöd för vätgastankstationer i andra områden genom en vanlig ansökan till Klimatklivet.
 

Följande ansökningsperioder gäller i år:
4–15 mars
3–11 juni
1–8 november

För vätgasstationer och laddinfrastruktur finns också två särskilda ansökningsperioder:
12–21 februari (vätgastankstationer längs prioriterade vägar)
25 mars–5 april samt 14–25 oktober (publik laddinfrastruktur)

Stöd kan sökas för investeringar inom bland annat:
Tunga elfordon
Laddinfrastruktur
Vätgas
Jordbruk
Cirkulära flöden
Fossilfri industri
Överskottsvärme
Biokol
Biogas
Biodrivmedel och elektrobränslen
Gasutsläpp

Om Klimatklivet
Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Medlen kommer delvis från EU:s återhämtningsfond, Next Generation EU.


Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 13,3 miljarder kronor till 5 194 klimatinvesteringar runt om i landet. Stöd ges till både stora och små åtgärder inom industri, transport och jordbruk. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd.