Boliden satsar på eldrivet under jord

Publicerad mån, 01/22/2024 - 17:43

I torsdags tog Boliden emot sin första serieproducerade ellastbil som ska användas för transporter under jord. Arbetsplatsen är Kankbergsgruvan utanför Skellefteå och en ytterligare bil finns redan med i planerna.

Volvo Lastvagnar och Boliden samarbetar sedan 2023 inom elektrifiering av lastbilstransporter i gruvmiljö, med målet att sätta två tunga, batterielektriska Volvolastbilar i drift i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. Nu har alltså första steget blivit verklighet.

Samarbetet mellan de två bolagen kommer att ge viktig information om hur de batterielektriska fordonen fungerar i gruvmiljö under jord, framför allt batterier och drivlina, i syfte att kunna vidareutveckla produkterna. Baserat på erfarenheterna ska ytterligare en Volvo FH Electric tas i drift och användas för transport av berg och malm under jord.

– Vi har mycket ambitiösa hållbarhetsmål precis som Boliden och är glada och stolta över att vara samarbetspartner i elektrifieringen av gruvnäringen. I gruvmiljön under jord har batterielektriska lastbilar många fördelar, de är utsläppsfria och bidrar till en säker och tystare arbetsmiljö, säger Ebba Bergbom Wallin, chef för elektromobilitet på Volvo Lastvagnar Sverige.

Enligt Bolidens beräkningar skulle gruvan minska sitt CO2-utsläpp med mer än 30 procent om även resterande lastbilar byttes ut mot batterielektriska modeller.

– Även om nästa ellastbil är den som främst kommer hjälpa oss att minska dieselförbrukningen så ser vi redan nu stora vinster av samarbetet med Volvo Lastvagnar. Främst organisatoriska med utbildning och krishantering, men även genom uppbyggnad av laddinfrastruktur. Allt hjälper oss att komma ett steg närmare en elektrifierad och klimatvänlig gruva, säger Dennis Forslund, projektledare på Boliden.

 

Om fordonet
Modell: Volvo FH Electric, 6x4
Antal batterier: 6
Totalvikt: 30 ton
Max lastvikt: ca 13 ton
Ska användas för att transporter av borrstål och annan utrustning
Levereras av Wist Last & Buss i Skellefteå

En eldriven Volvo FH har anlänt till Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. Foto: Jonas Westling