”Synnerligen otrevligt” väder på ingång

Publicerad fre, 01/19/2024 - 13:20

Det har varit riktigt stökigt väder på många platser i Sverige de senaste dagarna. Knappt har ovädret dragit förbi innan det i slutet av helgen kommer in ett nytt lågtryck som kan innebära nya svårigheter för trafiken. Det blir ”synnerligen otrevligt” enligt SMHI.

E6 mellan Ängelholm och Helsingborg och E22 mellan Lund och Flyinge är några av de stora vägsträckor som nu i veckan varit särskilt utsatta för svårt väglag. Under onsdagen lyste de flesta större vägar i sydvästra delen av landet röda på Trafikverkets vägkarta. Både halka och snö har ställt till det i de delar av landet där trafiken är som intensivast och underhållsresurserna som lägst. Men även stora delar av Norrlandskusten har haft det kämpigt.

Nu varnar SMHI i sina prognoser för nya problem när ett nytt lågtryck sveper in söderifrån under söndagen. Från många minusgrader står det om till ca fem grader varmt i exempelvis Mälardalen under måndagen. Prognosen innehåller också regn, och ganska stora nederbördsmängder på sina håll. Det tar inte lång tid innan temperaturen går ner igen, men alla bilister och yrkesförare får räkna med att det kan bli både halt och moddigt om vartannat, med de problem och störningar som kan uppstå.

Efter en tuff vecka för trafiken väntas nu ny snö, men även regn, i delar av södra landet på söndag och måndag. Foto: Istockphoto.com