EU-kommissionen ger bakläxa på klimatplaner

Publicerad fre, 01/19/2024 - 10:35

EU:s mål om att minska utsläppen med 55 procent till 2030 ser inte ut att uppnås fullt ut med de åtgärder som medlemsländerna presenterat. Det konstaterat EU-kommissionen i en utvärdering där man också ger individuella förslag på hur länderna ska lyckas presentera tillräckligt bra åtgärdsplaner.

EU:S Fit for 55-program ska göra att medlemsländerna tillsammans minskar sina klimatutsläpp med 55 procent fram till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Men med de åtgärder som presenterats hittills ser man bara ut att nå 51 procent i minskning. Varningen kommer från Europakommissionen som gått igenom ländernas utkast på uppdaterade nationella energi- och klimatplaner.

Fler insatser behövs alltså, och några länder pekas också ut som extra slarviga då de inte lämnat in sina förslag till planer. Det handlar om Bulgarien, Polen och Österrike. Belgien, Irland och Lettland har i sin tur lämnat in planer, men efter deadline.

Den 30 juni i år ska alla länder ha lämnat in sina slutliga nationella energi- och klimatplaner. 21 medlemsstater har inför detta fått specifika förslag på vad de kan göra för att nå upp till sina mål. För svensk del handlar det bland annat om att regeringen bör prognostisera vilka utsläppsminskningar som olika åtgärder kommer att leda till.