Första helelektriska betongbilen på rull för Heidelberg

Publicerad ons, 01/17/2024 - 15:31

I december började Sveriges första helelektriska betongbil med full lastkapacitet rulla på Stockholms gator. Fordonet är det första som tagits i drift i ett nytt samarbete mellan Volvo och Heidelberg Materials.

Betongbilen är den första helt eldrivna betongbilen i Sverige som kan lasta en full last betong – ett viktigt steg för att inte kompromissa med transporteffektiviteten. 

– Vi håller på att gå över till en modernare och på sikt helt fossilfri fordons- och pumpflotta för att klimatanpassa våra transporter. Denna leverans är bara första steget, säger Per Berglund, vd för Heidelberg Materials Betong Sverige, som kör betongbilen.

Samarbetet med Volvo startade i juni och syftar till att identifiera och införa innovativa lösningar för en snabb klimatomställning i byggsektorn. Heidelberg Materials siktar mot att nå noll nettoutsläpp av koldioxid i hela sin värdekedja. I Heidelberg Materials norra Europaregion står landbaserade transporter för totalt 6 procent av klimatbelastningen i värdekedjan.

Den nya betongbilen är igång sedan december.