Regeringen vill trygga gasförsörjningen

Publicerad fre, 01/19/2024 - 08:56

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera försörjningstryggheten för gas i Sverige. Uppdraget berör rörbunden gas såsom flytande naturgas (LNG), men även vätgas i viss utsträckning.

Sverige har ett gasberoende som är mindre än de flesta andra europeiska länders, men natur- och biogas är trots det mycket viktigt för många industrier och transporter. Vätgas kan dessutom inom en överskådlig tid vara en betydande energibärare i det svenska energisystemet. Att regeringen nu ger Energimyndigheten i uppdrag att analysera försörjningstryggheten på gasområdet är en del i arbetet med att stärka den svenska energiförsörjningen och totalförsvaret.

– Gaskrisen 2022 innebar ett test av de befintliga regelverken och systemen – nu vill vi följa upp, analysera och förbättra med grund i de lärdomar som förra året gav, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Energimyndigheten ska se över ansvar och roller för försörjningstryggheten och vid behov komma med förslag som kan bidra till en förbättrad försörjningstrygghet och en tydligare ansvarsfördelning. Uppdraget ska redovisas till Klimat- och näringslivsdepartementet senast den 27 mars 2025. Regeringen nämner inte om biogas omfattas av analysen.