Jättelik laddstation öppnar på Hisingen

Publicerad tors, 01/18/2024 - 16:46

Med 40 laddpunkter och en kapacitet på mer än 45 000 kW är DFDS Dock & Drive på Hisingen i Göteborg landets mest kraftfulla laddstation. Idag öppnade anläggningen som till en början ska serva DFDS egna elfordon.

För mer än två år sedan lade logistikjätten DFDS en order på 125 Volvo FM Electric, den största ordern i Europa i sitt slag då. 105 fordon har nu levererats och ellastbilar är numera en vanlig syn i hamnområdet i Göteborg. Med allt fler bilar i drift krävs också nya och väldimensionerade laddmöjligheter i rätt lägen.

– Vi kan inte fortsätta med vår elektrifiering om vi inte samtidigt bygger ut laddinfrastrukturen, den är kritik. Nu hoppas vi att fler aktörer i Sverige skrider till verket och hjälper till att bygga ett nät över hela Sverige, säger Henrik Ageflod, vd på DFDS Logistic Services som är DFDS egenägda åkeri.

DFDS hittills största bidrag i det arbetet är alltså den nya jätteladdparken som är belägen i Arendal på Hisingen, och som driftsattes under torsdagen. Totalt finns här 40 laddpunkter med en kapacitet på 45 600 kW. Initialt ska stationen serva DFDS egna lastbilar, men på sikt tänker bolaget att det ska finnas möjligheter till laddning även för andra åkerier. Det kommer ändå att vara en hel del aktivitet i Arendal redan från början.

– Trafiken här blir livlig, vi har redan ett 60-tal ellastbilar i drift i Göteborg och varje lastbil behöver laddas två-tre gånger per dag, säger Henrik Ageflod.

Parallellt med anläggningen i Arendal inviger DFDS också flera andra laddstationer i Gent och på olika platser i Nederländerna.

Översiktsbild av DFDS nya laddstation i Arendal på Hisingen.