Så stor blev sänkningen av dieselpriset

Publicerad ons, 01/10/2024 - 10:45

Många har frågat sig vad den sänkta reduktionsplikten kommer att innebära i prissänkningar på framför allt diesel. På årets första dag fick vi svaret på både detta och hur priset på HVO100 påverkas.

Den 1 januari gick priset ner med 4,27 kronor räknat på Circle K:s rekommenderade riktpriser för privatkunder. På OKQ8 var motsvarande sänkning 4,39 kronor. Det innebar att dieselpriset landade på drygt 17,60 kronor litern. Regeringen har också drivit igenom sänkningar av planerade energiskatter. För bensin har detta inneburit en reell sänkning av skatten, medan det för dieseln innebär en svag ökning av skatten med 15 öre litern då den tidigare beslutade höjningen var så pass stor.

Moderaterna lovade i valet sänkningar på ca 5 kronor litern för dieseln, vilket därmed i det närmaste är uppfyllt. Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas löften om hela 9,50 respektive 10 kronor litern i sänkning framstår däremot mer som just ”vallöften”.

Det finns också andra faktorer som den senaste tiden tryckt tillbaka priserna, framför allt en något stärkt kronkurs och lite lägre världsmarknadspriser på olja.

För företagskunder såsom åkerier trädde inte sänkningarna igenom direkt då priserna regleras enligt längre prisintervall och avtal.

Även priset på HVO har sjunkit kraftigt, till och med något mer per liter än diesel, i samband med att efterfrågan sjunkit kraftigt när reduktionsplikten sattes ned. HVO100 kostar nu drygt 21 kronor. Så sent som i september var priset över 33 kronor litern för privatkonsumenter.

Just nu ligger riktpriserna på diesel på bemannade stationer något över 18 kronor.

Cirkle K sänkte priset på diesel med 4 kronor och 27 öre vid nyår.