Transportstyrelsen återkallar tillstånd för utbildningsföretag

Publicerad fre, 01/12/2024 - 10:17

Transportstyrelsen har återkallat fyra utbildares tillstånd för utbildning i yrkesförarkompetens. Brister i både kvalitet och dokumentation ligger bakom besluten.

Efter att ha genomfört tillsyn har Transportstyrelsen under 2023 beslutat att återkalla fyra tillstånd för utbildning av yrkesförarkompetens, i tre av fallen rör det fortbildning och i ett av fallen grundutbildning.

– Utbildningarna lever inte upp till de krav som finns. Det riskerar att få konsekvenser för förarna och i förlängningen handlar det om både säkerheten i arbetslivet och trafiksäkerheten i stort, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har rätt att återkalla tillstånd för utbildning av yrkesförarkompetens om den som bedriver utbildningen inte längre uppfyller kraven för tillståndet, inte följer gällande föreskrifter eller bedriver utbildningsverksamheten på ett otillfredsställande sätt.

Resultaten från tillsynerna pekar på att de fyra utbildarna inte är tillräckligt insatta i de krav som ställs på yrkesförarutbildning. Bland annat saknas efterfrågad dokumentation som visar vad eleverna faktiskt fått för ämneskunskaper och körträning. Det går därför inte att säkerställa att utbildarna följt de utbildningsplaner som tillståndet att utbilda är baserat på och som de förbundit sig att följa.

De företag som fått sina tillstånd återkallade är:
Åkaren Utbildning AB, Tvärred (Västergötlands län)
Bomhus Trafikskola AB, Gävle (Gävleborgs län)
UUAB Utbildning AB, Härnösand (Västernorrlands län)
Big Boss Transport AB, Skogås (Stockholms län)

Transportstyrelsen planerar nu för en större granskning av branschen, med fokus på utbildare som bedriver fortbildning inom yrkesförarkompetens. I nuläget kommer ungefär tio procent av samtliga tillståndshavare att granskas. Målet är bland annat att kontrollera att delkurserna följer utbildningsplanerna och att man dokumenterar så att rapporteringen blir rätt.