Klimathandlingsplanen presenterades

Publicerad tors, 12/21/2023 - 16:41

Med en dryg vecka till godo presenterade regeringen sin efterfrågade klimathandlingsplan på torsdagen. Det viktigaste ur innehållet i det 245 sidor långa dokumentet presenterades av representanter från de fyra samarbetspartierna och budskapet var som väntat – Sverige ska elektrifieras och nå nollutsläpp 2045.

På pressträffen medverkade statsminister Ulf Kristersson, energi-och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson.

Ulf Kristersson inledde pressträffen genom att slå fast att Sverige ska nå sina mål om nettonollutsläpp 2045 samt att klimatpolitiken måste vara förankrad i vetenskap men också fungera för vanligt folk.

– Symbolpolitik ska bytas ut mot åtgärder som ger verklig och långsiktig effekt.

Han Lyfte också upp Fit for 55 som det största åtgärdspaketet som tagits fram inom klimatområdet och energipolitikens avgörande roll.

– Utan energipolitik så har man ingen klimatpolitik. Det är nästan så enkelt. Vi ska fördubbla elproduktionen och den ska vara helt fossilfri. Då måste man kunna sänka den både från transporter och från industrier, sa statministern.

Han betonade också att kärnkraften är den viktigaste förutsättningen för omställningen och de möjligheter omställningen skapar.

– Sverige måste klara av att göra vår del av den europeiska klimatomställningen med bibehållen konkurrenskraft, exportframgångar och med tillväxt av attraktiva jobb i Sverige. Omställningen är nödvändig, men också fylld av möjligheter för ett exportland som Sverige.

Det handlar enligt statsministern om en massiv strukturomvandling där befintliga transportsystem måste ställas om och etablerade industriprocesser kommer att behöva bytas ut.

– Vi har enats i EU om en gemensam klimatpolitik och vi har bytt ut den ensidiga svenska synen på enbart reduktionsplikt som det svenska verktyget för att klara av klimatmål.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari lyfte också möjligheten för svenska företag att ta fram nya lösningar och driva välståndet. Hon noterade att även Socialdemokraterna nu kommit till insikt om att den tidigare politiken varit ensidig och inte tillräckligt långsiktig.

– Sverige har gått från 12 kärnkraftsreaktorer till 6, vilket är fel håll om man vill ställa om. Kärnkraften är också viktig för övriga fossilfria kraftslag. Vi rör oss bort från ett enstaka dominerande styrsätt till ett flertal och vi ska göra utsläppsminskningar där det är mest effektivt.

För transportsektorn handlar det bland annat om en elektrifiering, att fasa ut fossila fordon, bygga ut laddinfrastrukturen och införa en avståndsbaserad skatt som ger incitament för nollutsläppsfordon. Skatten ska också vara konkurrensneutral där utländska fordon ska beskattas lika mycket som svenska.

Klimathandlingsplanen är inte en proposition, utan en skrivelse. En del av del handlar om åtgärder som man redan nu arbetar med eller som är beslutade, andra är sådana som ligger framför oss och som i vissa fall ska utredas