Fjärrundervisning ska tillåtas i utbildning till yrkesförare

Publicerad fre, 12/15/2023 - 09:50

Aktörer som utbildar yrkesförare kan få möjlighet att bedriva fjärrundervisning i större omfattning än idag. En del självstudier kan också få ske med hjälp av e-lärande. Det föreslår nu Transportstyrelsen till regeringen.

Fortbildningen för yrkesförare drabbades hårt under pandemin. Vissa utbildningsanordnare avstod helt från att erbjuda utbildningstillfällen på grund av risken för smittspridning, medan andra försökte hitta alternativa lösningar. För att undvika att det skulle bli brist på yrkesförare beslutade regeringen om ett tillfälligt undantag från förordningen om yrkesförarkompetens. Under en begränsad tid, från och med den 1 februari 2021 till och med den 31 december 2021, kunde därför hela fortbildningen genomföras som fjärrundervisning.

Transportbranschen har efter pandemin framfört önskemål om bättre möjlighet att bedriva mer fjärrundervisning och e-lärande. Regeringen gav därför Transportstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna att modernisera utbildningen inom yrkesförarkompetens.

Nu är utredningen klar och den visar att större delen av branschen delar Transportstyrelsens bedömning att lärarledd undervisning behövs på både grundutbildning och fortbildning samt att praktiska inslag måste ingå för att yrkesförarutbildningen ska bli bra. Men det ska alltså vara möjligt att sköta mer av utbildningen på distans.

– Vi föreslår nu ett antal ändringar av förordningen om yrkesförarkompetens. Det är inga nya tvingande krav, utan vi öppnar för de utbildningsanordnare som vill modernisera utbildningen genom fjärrundervisning och e-lärande att kunna göra det i viss utsträckning, säger Mats Hjälm, utredare vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen föreslår också att ett begränsat antal timmars körträning kan få ske genom avancerade simulatorer i stället för på väg.

Varje år genomgår 6 000–8 000 personer grundutbildning i yrkesförarkompetens.

– En modernare utbildning kommer att göra det lättare för elever och förare att delta. Det sparar tid, ger lägre kostnader och minskar utsläppen då man inte måste resa vid varje utbildningstillfälle, säger Mats Hjälm.

Det ska bli möjligt att sköta mer av yrkesförarutbildningen på distans, enligt Transportstyrelsens nya förslag till regeringen.