Martin & Servera tog hem biogasutmärkelse

Publicerad tors, 12/07/2023 - 23:16

Restauranggrossisten Martin & Servera har köpt 45 biogaslastbilar på två år. Nu är det också fem år sedan de beställde sin senaste, och sista, diesellastbil. Under onsdagen fick företaget ta emot Biogasutmärkelsen, som delades ut av Biodriv Öst under en konferens på Nalen i Stockholm.

För att stödja biogasens utveckling utser styrelsen i BioDriv Öst Ideell Förening årligen en pristagare till Biogasutmärkelsen. Mottagaren ska vara en person, en organisation eller ett företag som har gjort betydande insatser för biogasens utveckling.

Årets prisvinnare tillkännagavs under konferensen BioDriv Tinget under onsdagen. Martin & Servera vann i hård konkurrens med övriga nominerade: Svenska Retursystem och Anna Wallentin och Ellenor Grundfelt på Energigas Sverige.

Motiveringen: Med över 6 000 leveranser per dag går det att göra stor skillnad! Det är något som restauranggrossisten Martin & Servera tagit fasta på när de strategiskt och långsiktigt valt att satsa på hållbara transporter. 2018 beställde de den sista diesellastbilen och för att uppnå målet att bli helt klimatneutrala år 2030 satsar de på biogas och el. De senaste två åren har hela 45 biogaslastbilar köpts in och fler lär det bli. Dessutom arbetar Martin & Servera aktivt för att påverka sina egna underleverantörer att ställa om, vilket resulterat i att flera åkare har ställt om till biogas!

– Det här visar att enskilda aktörer snabbt kan komma långt i omställningen till fossilfrihet och inspirera fler att följa efter, säger prisutdelaren Ulrika Heie (C) som är ordförande i riksdagens trafikutskott.

Håkan Ekmyr (t.h.), transportchef på Martin & Servera, fick ta emot utmärkelsen. Foto: Joachim Wiberg