Tio nya transportambassadörer i startgroparna

Publicerad tors, 11/09/2023 - 10:10

För fjärde året i rad drar TYA igång en ambassadörskampanj för att locka unga till transport- och flygbranscherna. Tio nya gymnasieelever ska under ett halvår visa upp sin verklighet i sociala medier.

Fem elever från Transportprogrammet och fem elever från Flygteknikprogrammet kommer från och med nu i november och fram till juni nästa år att filma sig själva för att visa hur vardagen ser ut på utbildningen. Förra årets kampanj nåddes enligt Tya av 1,6 miljoner personer på Instagram, Facebook och Tiktok, och elevernas inlägg visades sammanlagt över 27 miljoner gånger.

– Vi är otroligt stolta över våra ambassadörer. När vi drog i gång kampanjen för tre år sedan ville vi ge en äkta bild av livet på transport- och flygutbildningarna. Vi ville nå unga på deras egna plattformar och på deras eget sätt, men vi hade ingen aning om att det skulle tas emot så väl, säger Sigalit Slutbäck, vd på Tya (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd).

Lastbilsförare, flygtekniker och flygplåtslagare är bara några av de kompetenser som det idag råder brist på men som behövs för att samhället ska fungera. En av dem som tackat ja till att bli ambassadör är 17-åriga Engla Svensson från Halmstad som går andra året på Flygteknikcentrum i Ljungbyhed. Hon hade ingen erfarenhet av att meka, varken med bilar eller flygplan, när hon fick höra talas om utbildningen.

– Det känns spännande att bli ambassadör och kunna tipsa andra tjejer om Flygteknikprogrammet. På min skola är vi bara fyra tjejer nu i tvåan, men jag är säker på att det finns många därute som skulle uppskatta utbildningen.

Erik Källman, 18 år från Färgelanda, går tredje året på Östrabo Yrkes Uddevalla Gymnasieskola och är en av lastbilsambassadörerna.

– Det ska bli kul att synas och höras, men också att få tipsa andra om yrket. Transport är en väldigt bra utbildning där du har möjlighet att ta både bilkörkort, lastbilskort och släpkort, säger han.

Med start nu i november kommer eleverna alltså visa upp sin skolvardag på Instagramkontona @blilastbilschauffor och @pluggaflygteknik, men även på videoplattformarna Tiktok och Youtube. Kampanjen pågår fram till skolavslutningen i juni 2024.

10 nya elever tar över ansvaret för att berätta om transportutbildningarna.