Åkare och LBC:er möttes i Stockholm

Publicerad fre, 11/03/2023 - 12:19

Vart är konjunkturen på väg? På vilket sätt påverkas åkerinäringen av kommande EU-lagstiftning? Hur ser Trafikverkets planering av underhållet för infrastrukturen ut? Det var några av frågorna som var på tapeten när Sveriges Åkeriföretag anordnade Åkeri- och LBC-dagen i Stockholm under onsdagen och torsdagen.

Åkeri- och LBC-dagen anordnas varje höst av Sveriges Åkeriföretag och är ett tillfälle för ägare, chefer och nyckelpersoner från alla medlemsföretag att få ny information om några av åkerinäringens viktigaste frågor. I år hölls konferensen på hotell Downtown Camper i centrala Stockholm.

Bland gästerna och föredragshållarna fanns sakkunniga och ansvariga från bland annat Trafikverket och analysföretaget Rementum. Flera av passen hölls också av medarbetare på Sverige Åkeriföretag, liksom ordförande Mikael Nilsson som inledde med en presentation av SÅ:s roll och syfte.

Annika Canaki på Trafikverket redogjorde för Trafikverkets arbete med vägunderhåll och kollegan Lennart Kalander berättade om myndighetens genomförandeplan för infrastruktur och vad som ligger bakom att underhållsskulden ökat och fortsätter att öka samt hur Trafikverket behöver kompromissa i sina insatser. Mathias Bonnevier och Susanne Adolphi Aristegui från samma myndighet talade om åkerinäringens roll i totalförsvaret och om att företagen framöver kommer att få en tydligare roll för att förbättra Sveriges uthållighet och funktion vid ett väpnat angrepp.

Fair Transport lyftes av verksamhetsledare Maria Werpers Dahl upp som en väg till bättre och mer hållbara affärer för både åkerier och transportköpare. Kommunsektorn representerades av Kristian Jeppson, upphandlingschef i Forshaga, Kil och Hammarö kommuner som numera nyttjar Fair Transport i sin kravställning.

Carl Holmquist, analytiker på Rementum spådde en tuffare tid för affärerna framöver på grund av en utdragen konjunkturnedgång med höga räntor, och Sveriges Åkeriföretags juridikavdelning diskuterade kommande EU-lagstiftning och konstaterar att en stor del av de ramar som åkerinäringen arbetar inom skapas av EU. De tog också tillfället i akt att prata särskilt om digitalisering och säkerhet mot bakgrund av en allt mer omfattande IT-brottslighet.

Sist ut var Ulric Långberg på Sveriges Åkeriföretag som delade med sig av tips, tricks och egna erfarenheter av att brottas med journalister. I vårt digitala samhälle sprids uppgifter och uttalanden oerhört fort och även för ett åkeri kan det vara bra att vara uppmärksam och ha en plan för hur man som företag kommunicerar i pressade situationer, exempelvis om en förare varit med i en olycka eller om verksamheten ifrågasätts på något sätt. Att inte säga något är värre än att säga fel, men att tänka till först och säga rätt är förstås mycket bättre än att säga fel. Så kan man sammanfatta en av huvudteserna i denna expressartade mediaträning som alltså blev sista punkt på konferensen.

Åkeri- och LBC-dagen lockade medlemsföretag från hela Sverige till hotell Downtown Camper i Stockholm. Foto: Mats Hellström