Nytt rekordresultat för Volvo

Publicerad fre, 10/20/2023 - 10:09

Tredje kvartalet blev en jackpot för AB Volvo. Försäljningen ökade med nio procent, justerat för valutaförändringar, och vinsten ökade kraftigt. De sällsynt glada tiderna verkar dock vara på väg att normaliseras då orderingången samtidigt börjat falla.

Nettoomsättningen landade på 132,4 miljarder kronor, mot 114,9 tredje kvartalet i fjol. Det var knappt fem miljarder över de externa prognoserna. Rörelseresultatet blev hela 18,32 miljarder kronor, även det en bit över prognoserna.

DI.se spår i en artikel att Volvo når ett justerat rörelseresultat på närmare 80 miljarder kronor i år, och jämför det med analytikernas tidigare snittprognoser på 72 miljarder. Man bedömer också att prognosen för nästa år borde ligga kring 60 miljarder kronor.

Bakom de goda siffrorna ligger, enligt koncernchef Martin Lundstedt, en framgångsrik hantering av kostnadsinflationen och att bolaget fått kontroll på de tidigare störningarna i försörjningskedjorna. Den senaste tiden har för bolaget präglats att historisk stark aktivitet (i form av efterfrågan), men dessa nivåer går nu mot en normalisering. Orderingången var under kvartalet 47 202 fordon, en minskning med 27 procent.

Martin Lundstedt nämner i en videokommentar en ny milsten för kvartalet, att man lyckats implementera autonoma transporter i gruvan i Brönnöy-gruvan i Norge. Han nämner också att man tagit in de första ordrarna för Renault Trucks serieproducerade elektriska lastbilar som finns i modeller upp till 44 ton.