Volta Trucks mot konkurs

Publicerad tis, 10/17/2023 - 18:04

Den svenska tillverkaren av ellastbilar Volta Trucks har ansökt om konkurs. Bakgrunden är finansieringsproblem efter att en av bolagets viktigaste underleverantörer inlett en rekonstruktion.

Det var i början av augusti som Proterra Inc, som levererat batterier till Volta Trucks, inledde ett frivilligt förfarande för finansiell rekonstruktion. Situationen ledde till en osäkerhet bland bolagets intressenter vilket i sin tur omöjliggjort finansiering av verksamheten. Det meddelar bolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, som är en av Volta Trucks större aktieägare:

– Nyheten i början på augusti i år om att bolagets batterileverantör inträtt i amerikansk Chapter 11 skedde vid absolut sämsta tidpunkt när produktionen skulle skalas upp, och produkten levereras till väntande kunder, och har successivt lett till ökad osäkerhet hos olika intressenter samt till slut, trots stora ansträngningar, omöjliggjort finansiering. Detta är sorgligt och oerhört tråkigt, inte minst för grundare, anställda och för alla leverantörer och kunder som visat passionerat intresse för Volta Trucks. För alla investerare är det en stor besvikelse, säger vd Tomas Bergström.

Volta Trucks gick så sent som i förra veckan ut med information om ett nytt leasingpaket för den första lastbilsmodellen Volta Zero, en helelektrisk 16-tonslastbil som enligt bolaget hittills beställts i omkring 6 500 exemplar.

Volta Trucks skriver själva på sin webbplats att rekonstruktionsprocessen för Proterra har haft en stor påverkan på bolagets förmåga att leverera lastbilar framöver.

Volta Zero testas på Stockholms gator.